Ziektewet en WGA

Ziektewet en WGA

De financieringswijze is waar uw financiële verantwoordelijkheid en verzuim samen komen

De voordelen op een rij

Eigenrisicodrager: meer regie en lagere verzuimkosten

Eigenrisicodrager: verantwoordelijk en actief betrokken bij re-integratie

UWV: gemak maar risico van hogere verzuimkosten

UWV: weinig verantwoordelijkheid en invloed bij re-integratie

Als werkgever draagt u de financiële verantwoordelijkheid voor de eerste twee jaar van verzuim (Ziektewet) en vervolgens voor maximaal 10 jaar WGA-uitkering (12-jaarsrisico). Een passende financiering van het WGA en ziektewetrisico draagt bij aan de continuïteit en flexibiliteit van uw organisatie. De financiering van de Ziektewet en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) kan op twee manieren worden geregeld. Publiek, via het UWV of privaat, door het risico zelf te dragen. Onze adviseurs maken graag inzichtelijk wat de financiële en organisatorische consequenties zijn van de financieringskeuze voor het Ziektewet- en WGA-risico.

 

Wat is het verschil tussen publieke en private WGA-financiering?

Publieke financiering verwijst naar het gebruik van de sociale verzekeringsinstanties, zoals het UWV in Nederland, om de ZW- en WGA-uitkeringen voor uw werknemers te financieren. Dit betekent dat u premies betaalt aan het UWV, dat op zijn beurt verantwoordelijk is voor het beheren van de regelingen en het uitbetalen van de uitkeringen. Een belangrijk voordeel van publieke financiering is dat het zorgt voor een zekere mate van zekerheid en betrouwbaarheid, omdat het UWV een overheidsinstantie is die gespecialiseerd is in het beheer van sociale zekerheid.

Aan de andere kant hebben we private financiering. Hierbij schakelt u een private verzekeraar of een zelfstandig uitvoeringsorgaan (SUO) in om uw ZW- en WGA-regelingen te beheren. In plaats van premies te betalen aan het UWV, betaalt u premies aan de private partij, die verantwoordelijk is voor het uitbetalen van uitkeringen en het beheer van de regelingen. Het voordeel van private financiering is dat u meer flexibiliteit en maatwerk kunt verwachten, omdat private partijen vaak gespecialiseerd zijn in het aanbieden van op maat gemaakte oplossingen die beter aansluiten bij de behoeften van uw bedrijf.

Bij private financiering kan de onderneming ook kiezen voor het zogenaamde zuivere eigenrisicodragerschap. In dat geval betaalt u als werkgever de WGA-uitkeringen zelf uit. Dit betekent dat u zelf het risico draagt voor de financiële gevolgen van de WGA-uitkeringen aan uw (ex-) werknemers. <later meer hierover> 

 

Kies de financieringswijze die bij u en uw bedrijf past

Kleine ondernemingen, dit zijn ondernemingen met een loonsom kleiner dan € 905.000,- (2022), zijn altijd via het UWV verzekerd. Middelgrote en grote ondernemingen kunnen ervoor kiezen om publiek bij het UWV verzekerd te zijn of voor een vorm van private financiering.  

De keuze tussen publieke en private financiering hangt af van verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is de mate van controle en betrokkenheid die u wilt hebben bij het beheer van de ZW- en WGA-regelingen. Met publieke financiering geeft u de controle grotendeels uit handen aan het UWV, terwijl private financiering u meer invloed geeft op de besluitvorming en de mogelijkheid biedt om de regelingen af te stemmen op uw specifieke bedrijfssituatie.

Een andere belangrijke factor is de kosten. Publieke financiering kan in sommige gevallen voordeliger zijn, omdat de premies worden vastgesteld op basis van collectieve gegevens. Bij private financiering kunnen de premies daarentegen hoger zijn, omdat de verzekeraar rekening moet houden met individuele bedrijfsrisico's. Het is echter belangrijk om op te merken dat private financiering vaak maatwerk biedt, waardoor u mogelijk kosten kunt besparen op de lange termijn door beter inzicht in de specifieke behoeften van uw bedrijf.

Daarnaast is het ook essentieel om rekening te houden met de dienstverlening en ondersteuning die u kunt verwachten. Met publieke financiering kunt u vertrouwen op de expertise van het UWV, dat ervaring heeft met het beheer van sociale zekerheid. Bij private financiering kunt u echter profiteren van een meer persoonlijke benadering en directe ondersteuning van de verzekeraar of SUO.

Het maken van de juiste keuze tussen publieke en private financiering van ZW- en WGA-regelingen is geen eenvoudige taak. Het vereist een grondige evaluatie van de behoeften, risico's en mogelijkheden van uw bedrijf. Uw financieringskeuze bepaalt niet alleen de mate van verantwoordelijkheid die u draagt, maar ook de mate waarin u invloed kunt uitoefenen op het 12-jaarsrisico. 

Private financiering bij een verzekeraar of een zuivere eigenrisicodrager?

Binnen de private financiering zijn er twee (basis)vormen van eigenrisicodragerschap voor de WGA: eigenrisicodragen via een verzekeraar en de zogenaamde zuivere eigenrisicodrager. Het verschil tussen deze twee vormen is wie de uitkeringen betaalt.

Bij eigenrisicodragen via een verzekeraar sluit u als werkgever een verzekering af bij een verzekeraar. De verzekeraar betaalt vervolgens de WGA-uitkeringen aan uw (ex-)werknemers. U blijft echter wel verantwoordelijk voor de re-integratie van uw (ex-)werknemers en voor het betalen van de WGA-premie aan de Belastingdienst.

Bij de zuivere eigenrisicodrager betaalt u als werkgever de WGA-uitkeringen zelf uit. Dit betekent dat u zelf het risico draagt voor de financiële gevolgen van de WGA-uitkeringen aan uw (ex-)werknemers. Hierdoor heeft u als werkgever meer controle over de uitvoering van de WGA-regeling en kunt u eventueel besparen op de premie voor de WGA-verzekering.

De keuze tussen beide vormen van eigenrisicodragen hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw bedrijf, de mate van ervaring met verzuim en re-integratie, de financiële situatie van uw bedrijf en de verwachte instroom van (ex-)werknemers in de WGA. Het is verstandig om hierbij goed te laten adviseren door een financieel of juridisch specialist en rekening te houden met de risico's en kosten van beide opties.

 

Private financiering? Controleer uw whk-beschikking!

Ieder jaar ontvangt u een brief van de Belastingdienst met daarin de Gedifferentieerde Premie Werkhervattingskas (Whk). In deze beschikking staan de premiepercentages die u moet betalen voor de Ziektewet en WGA. Deze premiepercentages worden berekend door de Belastingdienst. Helaas merken wij ieder jaar weer dat er veel fouten worden gemaakt bij het opstellen van de beschikking. Laat uw beschikking daarom regelmatig controleren. U staat ervan verbaast hoeveel u mogelijk kunt besparen. Lees verder op https://www.vlc-partners.nl/nl/whk-beschikking

Q&A

 

Wat betekent publieke financiering

Bij publieke ZW/WGA-financiering betaalt een werkgever premie aan het UWV. Het UWV is verantwoordelijk voor het beoordelen van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer en voor het verstrekken van de Ziektewet of WIA-uitkering. De werkgever betaalt premie aan het UWV op basis van het aantal werknemers in uw organisatie en het loon dat zij verdienen.

Wat betekent private financiering

Bij private ZW/WGA-financiering sluit de werkgever een verzekering af bij een particuliere verzekeraar. De werkgever betaalt dan premie aan de verzekeraar en die is verantwoordelijk voor de beoordeling van de arbeidsongeschiktheid en voor het verstrekken van de uitkering. Als de werkgever zelf de uitkeringen betaalt, is er sprake van zuiver eigenrisicodragerschap. 

Wat houdt het eigenrisicodragerschap in?

Het eigenrisicodragerschap betekent dat de werkgever verantwoordelijk is voor de beoordelingen en uitkeringen van de ZW (Ziektewet) en de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). De werkgever kan dit volledig in eigen beheer houden of herverzekeren bij een verzekeraar. 

Guido van Veen

Wilt u meer weten?
Guido van Veen staat voor u klaar.

Meer dan 20 jaar adviseer ik bedrijven over de complexe vraagstukken rondom Sociale Zekerheid. Met veel plezier help ik bij het analyseren van de risico’s en het vinden van passende oplossingen. De gezondheid en het welzijn van uw medewerkers staat daarbij voorop. Uw personeel is immers het belangrijkste kapitaal binnen uw organisatie.