Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

De coronacrisis zorgt voor veel onrust bij ondernemend Nederland. Omzet valt weg, werknemers worden ziek of zonder werk naar huis gestuurd. Wat kunt u als ondernemer doen om deze uitdagingen het hoofd te bieden?

Ons advies: Maak gebruik van de juiste regeling voor de juiste situatie. Neem bij twijfel altijd contact met ons op.
Om u te helpen de loonkosten beheersbaar te houden heeft de overheid de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) ingevoerd. Aan welke voorwaarden u moet voldoen en hoe u een beroep op deze maatregel doet leest u hier!

Aan welke voorwaarden moet u voldoen om gebruik te kunnen maken van de NOW-regeling?
Om gebruik te kunnen maken van de NOW-regeling moet u voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Een minimaal verwacht omzetverlies van 20%.
  • Er mag geen ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen worden aangevraagd gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt.
  • De aanvraag geldt voor een periode van 3 maanden, die eenmalig verlengd kan worden met nog eens 3 maanden (aan de verlenging kunnen nadere voorwaarden worden gesteld).
  • De regeling geldt voor omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.
  • De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet, maximaal 90% van de loonsom. Hieronder enkele voorbeelden waarin de relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming is uitwerkt:
    • Als 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever.
    • Als 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever.
    • Als 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever.
  • Op basis van de aanvraag zal het UWV een voorschot verstrekken ter hoogte van 80% van de verwachte tegemoetkoming.
  • Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet is geweest.
  • Voor aanvragen boven een nader te bepalen omvang van de tegemoetkoming is een accountantsverklaring vereist.
  • Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de loonsom.

Hoe kan ik een aanvraag doen voor de NOW-regeling?
Op dit moment kun u nog geen NOW-aanvraag indienen. Het aanvragen en de uitvoering gaat via het UWV. Zodra bekend is hoe de aanvraag gedaan moet worden, maken wij dat op onze website bekend.

Het is op dit moment nog niet duidelijk of er nog aanvullende voorwaarden gesteld gaan worden. Zodra er aanvullende voorwaarden bekend worden plaatsen wij deze hier. Hou onze website daarom goed in de gaten

Wat doet u met medewerkers die ziek worden?
Het blijft van vitaal belang om uw zieke medewerkers tijdig te melden bij uw arbodienst en verzekeraar. Zo zorgt u er samen voor dat u het verzuim adequaat blijft begeleiden en vermindert u de kans op loonsancties.

Wat moet u vooral niet doen?
Wij zien op dit moment in de markt twee onwenselijke stromen ontstaan:

  1. Werkgevers melden gezonde medewerkers ziek bij de arbodienst en/of op de verzuimverzekering. Het klinkt verleidelijk, u meldt uw werknemer ziek en de loondoorbetaling wordt gedekt vanuit de verzekering. Het aanmelden van gezonde werknemers als zieke op de verzuimverzekering wordt echter gezien als fraude en dat kan zeer ernstige consequenties voor uw onderneming hebben. Daarnaast wordt er ten onrechte tijd geclaimd ten koste van mensen die het wel nodig hebben.
  2. Werkgevers melden zieke werknemers niet aan bij de arbodienst en/of op de verzuimverzekering. Zieke medewerkers vallen niet onder de werktijdsverkortingsregeling, dit is voor een aantal werkgevers aanleiding geweest om hun zieke medewerker niet aan te melden. Een van de gevaren die hierin schuilt is dat er geen adequate verzuimbegeleiding wordt gestart en dat kan bij langdurig verzuim leiden tot loonsancties.

Dus is een medewerker ziek? Meld hem of haar dan bij de arbodienst en op de verzuimverzekering. Heb u geen of minder werk voor u mensen? Doe dan een beroep op de maatregelen uit het noodpakket van de overheid zoals de NOW.

Wij begrijpen dat dit complexe materie is. Daarom staan wij klaar om u hierbij te helpen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met ons.