Het belang van de overlijdensrisicoverzekering

Het belang van de overlijdensrisicoverzekering

Helaas verliezen mensen soms onverwachts hun partner als gevolg van overlijden door ziekte of een ongeval. Zo worden in Nederland jaarlijks 33.000 vrouwen weduwe en 16.000 mannen weduwnaar. Op het moment dat u beiden nog niet met pensioen bent kan dat voor financiële problemen binnen het gezin zorgen. Een inkomen valt namelijk weg, terwijl de hypotheek of huur doorbetaald moet worden. Of er zijn misschien kinderen die gaan studeren. Hoe zorgt u dan dat u financieel uit de problemen blijft?

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) dekt u het financiële risico van overlijden af tijdens de looptijd van de verzekering. De verzekering sluit u af gedurende een bepaalde periode én met een bepaald verzekerd bedrag. Overlijdt u vóór de einddatum van de verzekering? Dan keert de verzekering het verzekerde bedrag uit aan uw achterblijvende partner.


Voor wie?

Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht.  Maar een overlijdensrisicoverzekering kan wel heel verstandig zijn. Uit onderzoek (CBS 2021) blijkt dat de financiële problemen na een overlijden in bepaalde groepen een groter risico zijn: 

·         Stellen die samen huren
·         Stellen met een koopwoning met hypotheek
·         Stellen met (jonge)kinderen
·         Zelfstandigen (zzp-ers, businessprofessionals of een eigen bedrijf)

Een overlijdensrisico kan tot hoge leeftijd nog afgesloten worden. De maximum leeftijdsgrens verschilt per verzekeraar. Sluit u een overlijdensrisicoverzekering af, dan moet u een gezondheidsverklaring invullen. Bij hogere verzekerde bedragen vragen verzekeraars om een medische keuring. De kosten voor een overlijdensrisicoverzekering vallen enorm mee. We maken graag een persoonlijke voorstel voor u.


Tips bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

1.    Sluit de verzekering af op de levens van beide partners 

Vaak wordt er alleen een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de partner met het hoogste inkomen. Maar in het geval van kinderen is het juist belangrijk om ook de partner die de zorgtaken thuis op zich neemt te verzekeren. 


2.    Kies de looptijd tot leeftijd zeventig

Een overlijdenrisicoverzekering heeft als kenmerk dat deze op ieder moment beëindigd kan worden. Als u de verzekering dus op een eerder moment niet meer nodig heeft, kunt u deze gewoon stopzetten. Een verzekering verlengen is veel complexer.


3.    Kies een gelijkblijvende uitkering

Veel mensen kiezen voor een dalende uitkering, dat is goedkoper, omdat de uitkering elk jaar minder wordt. Maar als u jonge kinderen heeft dan stijgen de kosten van de zorg en het levensonderhoud van de kinderen vaak nog, denk aan een studie. Een gelijkblijvend verzekerd bedrag is dan beter passend.


4.    Collectieve overlijdensrisicoverzekering

Soms bieden pensioenfondsen of werkgevers een collectieve overlijdensrisicoverzekering aan. Dat kan gunstiger zijn, omdat u dan altijd wordt geaccepteerd, ongeacht uw gezondheidssituatie. Vraag dit na bij uw werkgever.


5.    Heeft u al een ORV? Check of overstappen zinvol is

De laatste jaren zijn de premies voor overlijdenrisicoverzekeringen flink gedaald. Dit zien we bij alle verzekeraars terug. Heeft u dus in het verleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan is het verstandig om een nieuwe premieberekening te laten maken. Wellicht kunt u besparen. We helpen u daar graag mee.


6.    Heeft u al een ORV? Past uw huidige verzekering nog?

Misschien hebben er veranderingen plaatsgevonden waardoor het belangrijk is de verzekering aan te passen. Uw inkomen kan bijvoorbeeld zijn veranderd, uw woonsituatie is gewijzigd of u bent inmiddels meer dan twee jaar geleden gestopt met roken (maar bent vergeten dit door te geven).

Meer weten?

Onze specialisten helpen u graag!

Joost Klunder

Wilt u meer weten?
Joost Klunder staat voor u klaar.

Ik breng graag samen met u in kaart wat uw wensen en doelen zijn, of deze haalbaar zijn en aan welke aandachtspunten u moet denken. Zo komen we tot een plan waarin ook financiële en fiscale voordelen zijn opgenomen. Ik help u graag met al uw vragen.